Debut för Jämtland Basket i FIBA Europe Cup
Publicerad: 2022-05-25
Efter den framgångsrika säsongen blir det internationellt spel för Jämtland i höst

Med det heta SM-slutspelet i färskt minne som slutade med en historisk SM-final och silver för Jämtland Basket pågår nu planeringen inför kommande säsong för fullt. Redan nu går det att konstatera att det blir en stor ny utmaning för Östersundsklubben i höst. Finaldeltagandet innebär att Jämtland blir rankade etta till FIBA-Europe Cup bland de svenska lagen och kommer nu första gången spela internationellt.

  • Ett stort och viktigt steg för oss och något som kommer att driva klubben framåt. Vi räknar också med att vi kommer att vara än mer attraktiva – inte minst bland spelare. Det internationella spelet är en möjlighet för spelarna att visa upp sig och något som kommer att underlätta vår rekrytering, säger klubbdirektör Pecka Johansson.

Normalt är det vinnarna av Svenska Cupen som erhåller den första rankingpositionen men i och med att cupen på grund av Covid-läget inte genomfördes under förra säsongen så är det silvermedaljörerna som får frågan om spel i FIBA-Europe Cup vilket är FIBA:s andra cup efter Champions League där de svenska mästarna Norrköping Dolphins får delta.   

Då Sverige är relativt lågt rankade är det sannolikt åtminstone ett par kvalrundor som väntar Jämtland innan själva gruppspelet. Kvalmatcherna inleds normalt under andra delen av september och lottas under sommaren.

Vad gäller finansieringen av Jämtlands cupäventyr så är det förstås något klubben har funderat kring.

  • Det är inga centrala medel eller prispengar att tala om här men däremot räknar vi förstås med att det finns intresse från dels våra partners och dels våra fans i övrigt att se laget tävla på den här nivån. Vi har fått riktigt starka signaler om att så är fallet så här långt och vi planerar för att intäkterna från europacupspelet åtminstone skall bära dess kostnader, säger Johansson.

Mästare i FIBA Europe Cup 2022 blev turkiska Bahcesehir från Istanbul som besegrade Reggio Emilia från Italien i finalen.

För mer information, kontakta:

Pecka Johansson, Klubbdirektör, 070-814 79 97

Adnan Chuk, Head Coach, 076-313 00 80