Landslagstalang till Östersund
Publicerad: 2014-07-30
En av svensk baskets stora framtidshopp är klar för spel i Jämtland Basket kommande säsong. Det är 18-årige centern Mattias Markusson från Alvik Basket som väljer Östersund och Basketligan.

Mattias, som spelat för coachparet Brlek och Gehrke i Alvik de senaste två säsongerna, är en av landets största talanger. Han har bara spelat basket i ca 3 år och har utvecklats enormt under sina år i klubblaget och med ungdomslandslaget. Med sina 215 cm är han förstås högintressant för den svenska landslagsledningen där underlaget av store insidespelare är begränsat.
Alvik Basket har visat sig vara en fantastisk grogrund för Markusson, Hans utveckling är till lika stor del Alviks som hans egen vilja och ambition att utvecklas. Alvik gav Mattias chansen i Basketettan/Superettan som den unge talangen tog hand om på bästa sätt och förtjänade verkligen sin speltid. Mattias representerade även Alvik i den Nordeuropeiska ungdomsbasketligan, NEYBL.

Det är flera utländska klubbar som under sommaren visat intresse för den store svensken men till sist valde Mattias att stanna kvar i Sverige även nästa säsong.

Headcoach, Torbjörn Gehrke om Mattias Markusson:

  • Mattias är en av våra absolut största talanger vi har i Sverige. Om jag sa att valet att stanna i Sverige och Jämtland Basket inte oroar mig, så skulle jag ljuga! Att få erfarenheten av att spela och träna i en av de stora europeiska utvecklingsprogrammen som Mattias fick anbud ifrån, är inget vi kan erbjuda vare sig i Jämtland eller någon annan klubb i Sverige. Men Mattias resonemang över att vilja stanna i Sverige ett år till var solida och genomtänkta. Jag ser därför ingen anledning att inte vara behjälplig Mattias att känna sig både basketmässigt men också mer mentalt redo för de utmaningar som ligger honom för fötterna. Det läggs nu förstås ett stort ansvar på både Mattias och Jämtland Basket att visa att inte alla spelare ”måste” ta steget ut i Europa om det inte känns rätt eller man inte känner sig redo. Min, Zeljkos och klubbens ambition blir nu att visa att det finns fler vägar att gå för våra unga spelare. Den mentala biten är i mina ögon den kanske viktigaste faktorn. Jag själv, och många med mig, avrådde Mattias att stanna i Sverige ett år till, men han var tvärsäker på sitt beslut. Hans övertygelse gör att Jämtland nu får chansen att se en av våra största talanger göra sig redo för framtiden. Det kommer inte att undgå någon potentialen i denna grabb! Dessutom är det en riktigt trevlig prick som sticker ut i mängden…..

    Mattias är i skivande stund nere i Sofia, Bulgarien och spelar EM-slutspel svenska HU18 Landslaget.

    Mattias är född 1996 och har senast spelat i Alvik Basket och samtidigt representerat Sverige i både U16 och U18 landslagen de senaste åren och var även med och tog den fina 5:e platsen i Albert Schweitzer Turneringen som är det inofficiella VM för HU18 i våras.

    Med Mattias i truppen har Jämtland nu åtta spelare under kontrakt:

    Mario Pesut, Gustav Hansson, Tyler Peters, Andreas Karlsson, Niklas Larsson, Jesper Eliasson, Trevor Gruis och Mattias Markusson.